Ružomberský hlas
  • Sobota 20. apríl 2024
  • 0:0:0
  • Online:

RUŽOMBEROK (Katarína Šarafínová, foto OOCR Region LIptov) - Liptovské droby získali certifikát od Európskej únie o chránenom zemepisnom označení pôvodu. Ide o tradičné regionálne jedlo zo zemiakov, ktoré má na Liptove veľkú obľubu, ale pre mimo-regionálnu verejnosť je takmer neznáme. Oživovanie gastra na Liptove, tak môže mať o výhodu naviac oproti ostatnému Slovensku. Natíska sa otázka, vytlačia Liptovské droby z jedálnych lístkov obľúbené bryndzové halušky?Liptovské droby môžu byť vhodným impulzom na rast dopytu po dovolenkovaní na Slovensku a najmä po spoznávaní regiónu aj cez jeho originálne jedlo. Liptovské reštaurácie majú práve toto leto jedinečnú šancu doplniť svoju ponuku o nenáročné a chutné jedlo zo zemiakov, ktoré poznali už Liptáci v minulosti. „Liptovské droby patria medzi jedenásť značiek na Slovensku, ktoré sa môžu hrdiť chráneným zemepisným označením pôvodu. Popravde sme trošku závideli Skalici ich Skalický trdelník a na tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest sme sa začali zamýšľať nad tým, či by sme našli špecifický regionálny produkt, ktorý je vyrábaný len na Liptove. Parenice a syry sú síce známe, ale my sme sa rozhodli, že náš región bude prezentovať tradičná špecialita, ktorá je typická len preň a navyše výborne chutí. Trvalo dlhých päť rokov, pokiaľ sa podarilo absolvovať všetky legislatívne a iné procesy pre získanie označenia. Inicioval som vznik OZ Liptovské droby a som rád, že konečne dostávame droby na stoly reštaurácií. Možno je to také symbolické, že sa to stalo práve v týchto časoch. Naši prevádzkovatelia môžu opätovný reštart turizmu aj gastra poňať regionálnejšie a lákať nielen na bryndzové halušky, ale trebárs aj na Liptovské droby,“ povedal nositeľ myšlienky ochránenia, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.
Originálne Liptovské droby sú len tie, ktoré sú vyrábané v zmysle schválenej receptúry na území regiónu. Pokiaľ výrobný proces či použité suroviny nezodpovedajú certifikovanej receptúre, tak nie je možné používať označenie Liptovské droby ani benefitovať z podpory regionálneho brandu. Podstatou Európskou úniou schváleného originálneho receptu sú jemne rozotrené zemiaky, ktoré sú doplnené o rozomleté škvarky, soľ a zmes korenín. Dochrumkava upečené črievko Liptovských drobov chuť európskeho unikátu ešte zvýrazňuje. Viac vo videu TU. Podávajú sa zväčša s kyslou kapustou, uhorkami či cviklou. Kreativite jednotlivých šéfkuchárov pri podávaní sa však medze nekladú.
„V Liptovských droboch vidíme veľký potenciál, aj preto sme boli aj my od začiatku pritom a aktívne sme sa spolu s OZ Liptovské droby a druhým lokálnym výrobcom podieľali pri navrhovaní receptúry. Už teraz máme viacero reštaurácií v regióne, ktoré ponúkajú naše droby a dokonca aj naše „šialence“, čo sú v podstate droby plnené v tenkom baraňom črievku. Zároveň dodávame svoje produkty aj do obchodných sietí, čiže si ich môžu záujemcovia upiecť aj doma,“ povedal Richard Makovický z Liptovskej potravinárskej spoločnosti z Ružomberka. Podľa originálnej receptúry vyrába Liptovské droby aj druhý lokálny výrobca - rodinná firma Štefana Tkáča z Beňadikovej. Žiadosť o pridelenie ochranného označenia má podanú a očakáva v tejto veci schválenie.
......
(celý článok si môžete prečítať v RH12/2021)

Vyhľadávanie

Sobota 20. apríl 2024
0:0:0
Online: